Klinovi za fiksiranje agrotekstil folije su bitni alati u vrtlarstvu i poljoprivredi. Koriste se za osiguravanje agrotekstil folije na zemlji kako bi se spriječilo njeno pomicanje uslijed vjetra ili drugih vremenskih uslova.

Materijali

Klinovi se obično izrađuju od različitih materijala, kao što su:

 1. Plastika:
  • Polipropilen (PP) ili polietilen (PE): Ovi materijali su lagani, otporni na koroziju i kemikalije, te izdržljivi na UV zračenje. Plastični klinovi su ekonomični i dugotrajni.
 2. Metal:
  • Čelik (pocinčani ili nehrđajući): Metalni klinovi su vrlo čvrsti i dugotrajni, te pružaju izuzetnu otpornost na vjetar. Međutim, mogu biti teži i podložni koroziji ako nisu adekvatno zaštićeni.

Dizajn

Klinovi za fiksiranje agrotekstil folije dolaze u različitim oblicima i veličinama kako bi odgovarali različitim potrebama:

 1. Oblik T: Imaju gornji dio u obliku slova T koji omogućuje lako pritiskanje rukom ili nogom.
 2. Oblik U: Ovi klinovi su savijeni u obliku slova U, omogućavajući čvrsto držanje folije.
 3. Spirale: Klinovi sa spiralnim dizajnom omogućuju bolju stabilnost u tlu, sprečavajući lako izvlačenje.
 4. Ravni klinovi: Jednostavni, ravni klinovi sa šiljastim krajem za lako umetanje u tlo.

Upotreba

 1. Pričvršćivanje folije: Klinovi se koriste za sigurno pričvršćivanje agrotekstil folije, malča, mreža protiv insekata ili ptica, te drugih pokrivki.
 2. Održavanje strukture: Oni osiguravaju da folija ostane na mjestu, što pomaže u kontroli korova, zadržavanju vlage i zaštiti biljaka od ekstremnih vremenskih uslova.
 3. Razmak i raspored: Postavljanje klinova treba biti na svakih 30 do 50 cm, ovisno o uslova vjetra i tipu tla, kako bi se osigurala optimalna stabilnost.

Prednosti

 1. Jednostavna instalacija: Većina klinova je dizajnirana tako da se lako umetne u tlo, čak i bez dodatnih alata.
 2. Dugotrajnost: Izrađeni su od materijala koji su otporni na vremenske uvjete, što omogućuje dugotrajnu upotrebu.
 3. Praktičnost: Klinovi su lagani i prenosivi, što ih čini praktičnim za upotrebu na različitim lokacijama i u različitim uslovima.
Klin 15cm
70,00 rsd (sa PDV-om)

Klinovi za fiksiranje agrotekstil folije su ključan element za svaki vrt ili poljoprivredno zemljište gdje se koristi zaštitna folija. Pravilno odabrani i postavljeni klinovi osiguravaju dugotrajnu zaštitu biljaka i olakšavaju održavanje tla, čime se poboljšava ukupna efikasnost i produktivnost u vrtlarstvu i poljoprivredi.